Fysikaalisten tieteiden laitos

Opettajankoulutuslaboratorio

Newtonin renkaat

Kun tasainen ja hyvin lievästi kupera lasilevy painetaan yhteen, lasien välissä näkyy sopivassa valaistuksessa kehämäisiä kuvioita, joita kutsutaan Newtonin renkaiksi. Valkoisessa valossa kuviot ovat värillisiä, monokromaattisessa valossa yksivärisiä. Ilmiö johtuu siitä, että lähekkäin olevista lasipinnoista heijastuneet valoaallot interferoivat keskenään.

Kokeita varten on käytettävissä Phywen laite 08550.00, jossa lasilevyt ovat optiseen penkkiin kiinnitettävässä säädettävässä telineessä.

Newtonin renkaat ovat nähtävissä sekä lasilevyjen läpi kulkeneessa että niistä heijastuneessa valossa. Käytännössä levyjen läpi kulkeneessa valkoisessa valossa renkaat havaitaan vain paljaalla silmällä. Heijastuneessa valossa renkaat näkyvät paljon selvemmin.

Alla on esimerkki koejärjestelystä. Kuvassa laite on sijoitettu tummalle alustalle. Valonlähteenä käytetään pöytälamppua, jonka ympärille on laitettu valkoinen paperi estämään lampu heijastimen kuvioiden näkyminen. Kun lasilevyihin katsotaan niin, että lampun valo heijastuu lasilevyistä silmään, nähdään selkeät Newtonin renkaat.Newtonin renkaat voidaan myös kuvata. Alla olevassa esimerkissä sitä tehdään pienellä tietokoneeseen kytketyllä nettikameralla. Kuvaustavasta riippumatta kuvaa pitää alivalottaa reilusti kameran automatiikan antamasta arvosta.

Digikameralla otettu esimerkkikuva:

Newtonin renkaat on mahdollista projisoida varjostimelle alla olevan kuvan esittämällä tavalla. Kuva varjostimella on sangen himmeä, hyvällä pimennyksellä se saadaan kuitenkin näkyviin jopa luentosalissa.

Katso myös nämä:

http://www.physics.umd.edu/deptinfo/facilities/lecdem/m4-02.htm

http://www.mip.berkeley.edu/physics/E+25+30.html